Dirigent

Laatst bijgewerkt op 15 januari 2023

Dirigent van het Avanti Symfonieorkest is Wilfred Sassen (1963 Maastricht).

Wilfred Sassen

Opleiding

Wilfred heeft jarenlang vioolles gehad van wijlen Paul Aerts, vroeger dirigent van de toenmalige Avantikapel. 

Op 14-jarige leeftijd volgde hij lessen op het Conservatorium Maastricht bij Nilla Pierrou. Daarnaast volgde hij cursussen bij Andre Gertler in Brussel en Herman Krebbers in Amsterdam. In 1987 studeerde hij met onderscheiding af en was hij winnaar van de Henriette Hustinxprijs in 1988.

Muzikale activiteiten

Sinds 1986 is hij 2e concertmeester bij philharmonie zuidnederland. In zijn carrière is hij concertmeester geweest van diverse kamerorkesten waaronder Concerto Limbourg en het LSO Kamerorkest.

Vanaf 2003 is Wilfred Sassen dirigent van Fanfare St. Cornelius te Borgharen waar hij de voorbije jaren maar liefst driemaal is gepromoveerd naar een hogere afdeling, waaronder eenmaal met het predikaat lof der jury.

Van 2012 tot 2015 was Wilfred artistiek leider/dirigent van het Orlando Orkest, een strijkorkest bestaand uit jonge getalenteerde studenten. In dat jaar werd hij ook concertmeester van het Symfonieorkest Avanti, kort daarna gevolgd door de aanstelling als dirigent.

Als Hoofdvakdocent Orkeststudies is Wilfred verbonden geweest aan het Maastrichts Conservatorium. Op dit moment begeleidt en adviseert hij jonge muzikanten op weg om professioneel violist te worden.

Registraties

Wilfred heeft diverse CD en Video opnames gemaakt, met o.a. het Amati ensemble van Gil Sharon, zangeres ‘Do’, André Rieu, Marlstone Recordings, Galaxy Studio’s en Jan Theelen. Tevens is hij werkzaam geweest als studiomedewerker bij André Rieu Productions.