Dirigent

Laatst bijgewerkt op 23 september 2021 door Admin Avanti.

Dirigent van het Avanti Symfonieorkest is Wilfred Sassen (1963 Maastricht).

Dirigent Wilfred Sassen

Opleiding

Wilfred begon zijn vioolstudie op 8 jarige leeftijd.
Jarenlang was wijlen Paul Aerts zijn vioolleraar. Op 14-jarige leeftijd volgde hij lessen op het Conservatorium Maastricht bij Nilla Pierrou. Daarnaast volgde hij cursussen bij Andre Gertler in Brussel en Herman Krebbers in Amsterdam. In 1987 studeerde hij met onderscheiding af en was hij winnaar van de Henriette Hustinxprijs in 1988.

Muzikale activiteiten

Hij nam deel aan diverse kamermuziekfestivals in binnen- en buitenland waaronder Duitsland, Frankrijk, België, Israel, Japan, Maleisië. Wilfred werkte samen met o.a.Shlomo Mintz, Uri Pianka, Glenn Corneille en Zangeres ‘Do’.

Sinds 1986 is Wilfred Sassen 2e concertmeester bij het Limburgs Symfonie Orkest dat in 2013 gefuseerd is met Het Brabants Orkest en nu concerteert onder de naam Philharmonie Zuidnederland. In zijn carrière is hij concertmeester geweest van diverse kamerorkesten waaronder Concerto Limbourg en het LSO Kamerorkest.
Vaak heeft hij meegewerkt aan kamermuziekuitvoeringen in diverse bezettingen met LSO-collega’s.

Vanaf 2003 is Wilfred Sassen dirigent van Fanfare St. Cornelius te Borgharen waar hij de voorbije jaren maar liefst twee maal is gepromoveerd naar een hogere afdeling, de laatste keer promotie naar 1e afdeling met het predikaat lof der jury.

In 2012 is Wilfred aangesteld als artistiek leider/dirigent van het Orlando Orkest, een strijkorkest bestaand uit jonge getalenteerde studenten. In datzelfde jaar is hij concertmeester geworden van het Symfonieorkest Avanti, waar hij sinds september 2013 aangesteld is als dirigent.

Als docent is Wilfred als Hoofdvakdocent Orkeststudies verbonden geweest aan het Maastrichts Conservatorium. Hij geeft les aan diverse getalenteerde jonge muzikanten en begeleid en adviseert jonge muzikanten op weg om professioneel violist te worden.

Registraties

Wilfred heeft diverse CD en Video opnames gemaakt, met o.a. Amati ensemble van Gil Sharon, zangeres ‘Do’, André Rieu, Marlstone Recordings, Galaxy Studio’s en Jan Theelen. Tevens is hij werkzaam geweest als studiomedewerker bij André Rieu Productions.